You are here

De spelregels voor bingo met 75 ballen en en een handleiding ‘Hoe speelt u een 75-ballenbingo’

bingo online in België

75-ballenbingo is de meest voorkomende vorm van bingo spelen, gebaseerd op de traditionele Noord-Amerikaanse versie van het spel. Geïntroduceerd op nationale schaal in de jaren 1930 door speelgoedfabrikant Edwin Lowe, is het 75-ballenbingo makkelijk één van de meest populaire spellen onder alle leeftijdsgroepen in de Verenigde Staten en daarbuiten.
Het is niet moeilijk om te leren hoe u 75-ballenbingo speelt. Zolang u de cijfers kunt lezen, kunt u het ook spelen. 75-ballenbingo is een spel van puur geluk, zonder benodigde vaardigheiden.

Hoe speelt u 75-ballenbingo: aantallen

75-ballenbingo wordt gespeeld met ballen die genummerd zijn tussen de 1 en 75 en willekeurig worden getrokken uit een machine die gebruik maakt van een pufje lucht om een balletje op een bepaald moment naar de oppervlakte te brengen. Andere 75-ballenbingospelletjes werken met een elektronisch getal, waar een software programma gebruik maakt van een RNG (Random Number Generator) om elk getal willekeurig te trekken.
De nummers worden weergegeven op een scherm, dat duidelijk zichtbaar moet zijn voor alle spelers.

De Bingo kaarten

Een 75-ballenbingokaart is samengesteld uit 25 vierkanten in een 5x5 raster. In het midden is een vrije ruimte, met de vermelding "GRATIS". Dit midden wordt direct afgebakend om u te helpen bij de voltooiing van elk 75-ballenbingopatroon dat u misschien speelt. (Zie "Hoe speelt u 75-ballenbingo: patronen" hieronder)
Er zijn 5 kolommen naar beneden, elk gemerkt met een letter: BINGO. Elke kolom zal 5 willekeurige getallen bevatten (of 4 getallen in het geval van de kolom N, vanwege de vrije ruimte) binnen een 15-nummerreeks. De eerste kolom, de B, kan alleen getallen bevatten variërend van 1-15; de kolom I 16-30; de kolom N 31-45; de kolom G 46-60 en de O kolom 61-75.

Hoe speelt u 75-ballenbingo: patronen

Het grootste verschil tussen de 75-ballenbingo en zijn Europese neef, de 90-ballenbingo, is de aanwezigheid van patronen bij de bingospellen. Omdat de 75-ballenbingokaart een 5x5 raster heeft met willekeurige getallen, zijn er honderden patronen die kunnen worden toegepast. Deze omvatten cijfers, letters en vormen, zoals bijvoorbeeld de koffiemok, de paraplu of het vliegtuig, maar ook dingen als vierhoeken of coverall-bingo.
Coverall-bingo wordt vaak gespeeld als een jackpotbingospel met grotere prijzen op de lijn. De spelers moeten elk vierkant bestrijken op hun bingokaart om te winnen.

Het spel spelen

Om 75-ballenbingo te spelen, moet u ervoor zorgen dat u zich eerst bewust bent van het bingopatroon dat wordt gespeeld (het moet weergegeven worden op óf naast het scherm waar de cijfers worden weergegeven). Elke keer dat een cijfer wordt genoemd, kijkt de speler op zijn/haar kaart(en) voor dat nummer. Als bijvoorbeeld B-13 wordt genoemd, kijken de spelers in de kolom B voor 13.
Wanneer u een afgeroepen cijfer heeft op de kaart, wordt het aangekruist met een schuim-tip marker, een zogenaamde dauber.

Hoe speelt u 75-ballenbingo: winnen

Om het 75-ballenbingospel te winnen, is alles wat u hoeft te doen het invullen van het bingopatroon dat wordt gespeeld op een enkele bingokaart. Zodra alle cijfers binnen dat patroon zijn aangekruist, schreeuw dan "Bingo!" en de eerste persoon die correct het volledige patroon heeft aangekruist en "Bingo!" schreeuwt wint het spel.

User login